Силистра отбелязва Деня на Освобождението на града

12:36, 10 фев 19 / Култура 25 1768 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на Силистренската община, отслужен от Доростолския митрополит Амвросий в катедралния храм "Св. св. апостоли Петър и Павел", в Силистра започнаха проявите по случай сто четирийсет и първата годишнина от Освобождението на града. 

С шествие от храма силистренци ще отидат до паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войски и ще поднесат венци и цветя. Слова ще произнесат кметът на Силистра Юлиян Найденов и д-р Николай Тодоров - директор на Регионалния исторически музей. В този район по време на руско-турските войни от края на осемнайсети и първата половина на деветнайсети век са се сражавали руските пълководци Румянцев, Суворов, Багратион, Кутузов, Дибич Забалкански.

При руската обсада през 1854-а година е участвал руският писател Лев Николаевич Толстой. През 1958-а година силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810-а година от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама