Масово недоволство на пациенти от ТЕЛК, болни твърдят, че губят право на помощи

16:52, 10 фев 19 25 1466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масово недоволство на пациенти заради новия начин за определяне на процента нетрудоспособност от ТЕЛК комисиите.

Основното оплакване е, че заради въведения през август 2018-а година метод на изчисляване, много хора с тежки заболявания остават без месечни помощи, защото не успяват да съберат необходимия процент нетрудоспособност, информира NOVA.

Един от тях е Бойко Равначки. От месеци той е прикован на легло. Мъжът има няколко сериозни заболявания. До миналата година получавал месечно по 219 лева,  защото имал 74% неработоспособност. С влизането на новите правила обаче Бойко изведнъж се оказал достатъчно здрав.

"Получавам някакво писмо, че от 72% ме свалят на 40%. А тези 40% не значат нищо, нямам никакви помощи. Трябва да имам минимум 50%, за да получавам пенсия и помощи, които ми се полагат", казва мъжът.

Причината за промяната е, че процентите от различните болести вече не се сумират, а се взима процентът само на най-тежката болест. Лекарят от ТЕЛК комисията в Благоевград обяснява, че в случая с Бойко Равначки просто е спазил новия регламент.

От Националния осигурителен институт уточниха, че новата наредба трябва да намали случаите, при които хора с много дребни заболявания ги сумират и взимат помощи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама