Александър Йорданов и Ивайло Калфин за случая с отравянето на Емилиян Гебрев

09:40, 11 фев 19 / Политика 25 1727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската страна от години прави опити да ограничи възможностите на България да продава оръжие. Те спекулират с една тема за лицензите. Те казват, че понеже навремето те са ни дали лицензи за различни видове оръжия, то вие вече нямате право да ги произвеждате и практически искат да изтласкат България от пазара на оръжие. В случая има опит по някакъв начин да се отнемат тези предприятия от български ръце и да бъдат вкарани в руски ръце. Проблемът е много по-сериозен и опитът за убийство на Гебрев е само върхът на айсберга. Това коментира Александър Йорданов по Нова телевизия.

Парадоксално е, че близо четири години по-късно ние обръщаме внимание на един проблем от този характер, каза още Йорданов.

"Всъщност става дума за лице, което британските служби са фиксирали, че присъства по време на опита за убийство на семейство Скрипал в Солсбъри заедно с други двама руски граждани, които вече са установени кои са те, защото и двамата са били с фалшиви имена. Третото лице обаче, което е било също с фалшиво име, се оказва, че по време на опита за убийство на Емилиян Гебрев е в България. Той идва два пъти в България, като първият път присъствието му съвпада с този опит за престъпление и си заминава не на датата, на която е трябвало да замине – 31 март 2015, а си заминава два дни по-рано. През месец май отново се връща, в момента, в който Гебрев е влязъл в болницата. Този път по същата схема, но не се връща с билета за обратно, а се връща през Сърбия. Всички тези факти показват, че един чужд гражданин с фалшиво име и с паспортна фалшива регистрация присъства на българска територия. Поставя се елементарния въпрос – нашите служби засекли ли са го, знаят ли за случая", обясни Йорданов.

Според него има два варианта. "Първият – знаят, обаче си траят и не са докладвали. Вторият – те са длъжни, ако са засекли такъв човек и такава личност – да информират държавното ръководство. Вече се поставя въпросът защо три години се мълчи. Това, което ме впечатли най-много, че частни структури могат да поръчат на едно държавно разузнавателно управление ГРУ за извършване на престъпление", коментира той.

Ивайло Калфин изрази мнение, че се очаква българските служби да знаят кой и как работи. „Надявам се да има разследване, което да доведе до някакъв резултат. Не мисля, че може да го гледаме за терористична заплаха. Очевидно е, че има злоумишлени действия, които трябва да бъдат пресечени. Аз не вярвам във версията, че една държавна служба, която и да е тя, включително и руската, ще поеме някакви частни поръчки. Ако е намесено руското военно разузнаване, това не е частна поръчка”, каза той.

Относно казаното от Цветан Цветанов, че е възможна намеса на Русия в изборите, Калфин заяви: "На мен ми звучи като търсене на оправдание. Ако има някакви съмнения, че може да има намеса с дезинформация, то трябва да се вземат мерки. Г-н Цветанов не е лошо да помисли какви законодателни мерки трябва да се приемат за спирането на фалшивите новини".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама