"Жълта жилетка" загуби ръката си при инцидент в Париж

10:25, 11 фев 19 / Свят 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Свободата на медиите е поставена в категорията "Политическа свобода", защото e важно условие за това в една страна да има свободни и честни избори. По отношение на независимостта на правораздавателната система и нивото на корупция и защитата на фундаментални човешки права авторите напомнят, че те са тясно свързани и няма истинско разделение на властите без независим Конституционен съд или други правни институции.

В частта за България се отбелязва, че през 2018 г. е имало повече политическа стабилност заради отсъствието на избори и заради българското председателство на Съвета на ЕС. Но макар през последните години изборите да са общо взето честни и свободни, страната така и не поправя проблеми, посочвани от наблюдателите на ОИСР. Демонстрант, участвал в шествието на "жълтите жилетки" в Париж, изгуби ръката си след опит да вдигне от земята граната за разпръскване на демонстранти близо до Националното събрание, предаде Франс прес, цитирана от banker.bg.

Китката му беше изтръгната вчера, на 13-ата събота от протестите на "жълтите жилетки", и той беше опериран по спешност. Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи днес, че по случая се води разследване.

Според очевидец пострадалият бил ударен по прасеца от граната за разпръскване на демонстранти, навел се и подложил ръка, за да не се взриви тя в крака му. Така се е стигнало до трагичния инцидент.

Кастанер обясни, че е имало нападение срещу входа на Националното събрание и жандармеристите били обградени от много враждебно настроена тълпа, така че използвали гранати за разпръскване на демонстранти. Един от протестиращите се опитал да вземе в ръка тази граната и тя избухнала, посочи министърът.

Вчера по целия маршрут на шествието са били изпочупени почти всички банкомати, градски пейки, парапети и табели, уточни Кастанер, като допълни, че има опожарени автомобили, повечето от които - луксозни, а това е много характерно за крайната левица. АФП припомня, че на две крачки от Айфеловата кула беше подпален автомобил Порше (Porsche) на френската система за определяне нивото на терористична заплаха Вижипират (Vigipirate).

Според министъра един и същи човек е подпалвачът на двата автомобила, той е идентифициран и принадлежи към анархисткото движение.

Вчера по време на демонстрацията в Париж са били задържани 45 души, от които 42-ма са оставени в ареста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама