Президентът на Афганистан Ашраф Гани предложи офис на талибаните

15:30, 11 фев 19 / Свят 25 1252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Афганистанският президент Ашраф Гани предложи на движението "Талибан" да си открие офис в Афганистан, но офертата му бе бързо отхвърлена от групировката, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Гани изрази безпокойство, че талибаните изолират правителството му от преговорите със САЩ, както и от неотдавнашните преговори с афганистански опозиционни политици в Москва.

"Ако талибаните искат офис, още утре ще им дам такъв в Кабул, Нангархар или Кандахар", каза вчера Гани на посещение в Нангархар. "Ще донесем траен мир в страната", добави той.

Нангархар е бастион на твърдолинейното ислямистко движение, което контролира или оспорва властта на правителството в почти половината от страната повече от 17 години след като талибаните бяха свалени от власт.

Сред исканията на талибаните, заявени през миналата седмица в Москва, са официален офис, вдигане на западните санкции, отмяна на забраните за пътуване на членове на движението, освобождаване на затворници и край на пропагандата срещу тях.

Говорителят на талибаните Сохаил Шахин обаче отхвърли предложението на президента. Той заяви вчера пред Ройтерс, че движението иска техният "офис в Доха да бъде признат от международната общност и ООН" и че Гани просто опитва "да смени темата и да навреди на сегашните мирни преговори".

Американският пратеник за мирните преговори в Афганистан Залмай Халилзад ще посети с американска делегация Белгия, Германия, Турция, Катар, Афганистан и Пакистан, съобщи ДПА.

Държавният департамент посочи, че пътуването му, което започна вчера и ще продължи до 28 февруари, цели да защити американските национални интереси и да насърчи диалога между всички афганистански партии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама