Brexit може да върне поляците в Полша

12:00, 12 фев 19 / Свят 25 1275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заплатите в Полша са наполовина по-ниски от тези във Великобритания. В Обединеното кралство живеят близо 1 млн. поляци, които не знаят ще има ли за тях бъдеще и след Brexit. А Варшава на драго сърце би ги приела, пише Джо Харпър в статия за "Дойче Веле".

"Върнете ни хората!", заяви наскоро в емоционално изявление министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки. А британският министър-председател Тереза Мей също неотдавна отправи призив към поляците да останат във Великобритания. Нейният апел обаче не успя да успокои обърканите и разгневени полски граждани в Обединеното кралство, които наброяват близо 900 000 души. Много от тях нямат никаква сигурност за своето бъдеще.

Марта Милс е полякиня, която живее във Великобритания от 2004 г., когато Полша се присъедини към ЕС. Омъжена е за англичанин от 13 години насам. Тя казва, че референдумът за Brexit през 2016 г. е извадил на бял свят най-лошите черти в характера на британците: "Хората започнаха да говорят лоши неща, гласуването за Брекзит сякаш им даде сила да изкажат неща, които са чувствали и преди, но не са смеели да изрекат на глас", споделя Марта.

"Единственото положително следствие от решението за Brexit бе, че децата ми получиха полски паспорти. Като родени в Обединеното кралство с баща-англичанин, на тях никога досега ние им беше трябвал полски паспорт, но сега май ще се окаже, че това е най-ценното им притежание", казва още Марта с усмивка: "Моите приятели са в същото положение. Бихме се върнали обратно в Полша, но имаме твърде много неща, които ни задържат тук, а и вече не става дума само за нас".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама