Военното министерство прекрати поръчката за ремонт на Ан-30

12:45, 12 фев 19 / Политика 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е прекратил процедурата за ремонт на единствения военен транспортен самолет за въздушно фотографиране Ан-30.

Причината е сгрешен интернет адрес, който не води до документи по процедурата. Не е посочено и как биха могли да се сравнят оферти, за които е позволено да бъдат предоставяни в евро или лева.

Сумата за ремонта е 5 милиона лева, без ДДС. Това не е първият път, в който министерството отменя поръчка заради сгрешена документация.

Самолетът Ан-30 се използва в мисиите по Открито небе, оказвал е помощ и при донорски ситуации. Той е единственият подобен на въоръжение във Военновъздушните сили, но междуремонтният му ресурс изтече и трябва да бъде приземен временно.

При прекратяването на подобни поръчки в МО обикновено възникват подозрения за някакви нарушени интереси. Заради зачестилите подобни случаи се стигна ситуация дори представители на политическото ръководство на министерството да обясняват, че проблемите се дължат само на неумението на чиновниците в МО.

През последните две години почти всяка трета поръчка се проваля. Още през 2011 година тогавашният военен министър Аню Ангелов обясни, че затрудненията се дължат, от една страна, на "огромния страх в администрацията от грешки по посока корупция и обвинения в корупция" и, от друга, на това, че на "експертно ниво някои хора си позволяват да продължават по старата си традиция, използвайки стария си опит".

Миналата година военният министър Красимир Каракачанов прекрати съмнителната поръчка за покупката на четири учебни самолета за над 2.5 млн. лева. Toва стана, след като подозренията, че поръчката е нагласена за определен участник, стигнаха и до парламента.

После МО призна гаф с поръчката за ремонт на хеликоптерите Ми 17 и Ми 24 за над 31 млн. лева. Тя бе пусната със сгрешена документация, от която не става ясно колко точно машини иска да ремонтира министерството. Заради грешки в подготовката на процедурата пък МО има проблеми и с покупката на пиросредства за авиацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама