Позицията на църквата за абортите и наказанията на децата се оказа неофициална

18:10, 12 фев 19 25 1059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обрат в позицията на Църквата. Четири дни, след като на сайта на Светия синод беше качено становище, заклеймяващо абортите и приемащо физическите наказания за децата, във вторник стана ясно, че то е неофициално. До публичното му оповестяване се стигнало заради техническа грешка.

Становището, което беше остро критикувано в обществото, всъщност било нещо като чернова, която не била гласувана официално от владиците. Патриархът не бил одобрявал този текст, а изготвянето му било лична инициатива на Ловчанския владика. В своя защита митрополит Гавриил обясни, че всъщност автор на текста е служител в канцеларията на Синода. Името на дамата е Десислава Панайотова.

След като тя написала материала, владиците й казали, че трябва да се съкрати, като се наблегне най-много на въпросите, разглеждани в стратегията. А за абортите трябвало да има 2-3 изречения, които да потвърдят, че БПЦ не ги приема. Ловчанският митрополит обаче не прочел окончателния текст и се оказало, че Панайотова не направила корекциите, които трябвало.

Проектът е бил изпратен до митрополитите. Нито един от тях не дал становище, но не бил и против. До официално приемане така и не се стигнало. Все пак двама митрополити казали да се качи проектостановището на сайта на Министерския съвет, за да се спазят законовите срокове.

Позицията вече е свалена, но така и не става ясно кое в крайна сметка от становището остава и дали ще има нов текст, нито каква всъщност е позицията на църквата ни относно стратегията за децата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама