Прояви за Трифон Зарезан ще има в 20 читалища в Търговищко

17:20, 13 фев 19 / Култура 25 1919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прояви за Трифон Зарезан ще има в 20 читалища в Търговищко. Самодейците от културните институции ще отбележат празника на виното и лозарите с пресъздаване на автентични обичаи, съобщиха от администрацията на кмета на общината Дарин Димитров. 

В село Подгорица след ритуала за зарязване в лозовия масив ще бъде определен и "Цар на лозята". За такъв ще бъде избран стопанинът с най-добре поддържаното лозе в селото. Той ще бъде окичен с венци от лозови пръчки, за да е здрава и плодородна годината, каквато е стародавната традиция.

Дегустации и конкурси за най-добро домашно вино ще има в селата Ралица, Драгановец, Васил Левски, Макариополско, Руец, Баячево, Стража, Буховци и в кварталите "Въбел" и "Бряг". 
Във "Въбел" ще има и празнична програма с игри, песни и кръшни хора. Там, празника ще отбележат на 17 февруари, от 11 часа пред сградата на читалището. 

В село Баячево, освен празника на виното, ще отбележат и този на любовта - Св. Валентин. Читалищните дейци са подготвили картички "валентинки", които всеки ще може да надпише и размени с любимия човек. В читалището е обособен и специален кът за снимки, украсен тематично за празника на любовта. 

Трифон Зарезан ще отбележат с общоселски тържества още читалищата в селата: Кралево, Лиляк, Пресиян, Ловец, Бистра, Здравец, Пробуда, Острец, Съединение, и Дралфа, допълват от общинската управа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама