Дълбоководните сондажи за нефт и газ в Черно море започват през април

18:30, 13 фев 19 / Политика 25 1550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През април "Шел" ще започне дълбоководни сондажи за търсене на нефт и газ в Черно море. Това стана ясно след среща на представители на компанията с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Те разгледаха сондажния кораб "Noble Globetrotter II", с който ще се правят проучванията в находището „Хан Кубрат“ край Силистар.

Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ, изтъкна Петкова. По думите на Дончев, предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е оптимистична перспектива.

Проучванията ще се правят на дълбочина до 3000 метра, заяви представителят на "Шел" за Европа Макс Брауърс. "Нашата основна цел е да имаме 0 инциденти, 0 засегнати и 0 разливи", допълни той.

"Местният добив в Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси – нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно", каза министър Петкова.

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.

Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама