Цацаров се обяви за закриването на Агенцията за българите в чужбина

18:15, 13 фев 19 / Политика 25 1109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за закриването на Агенцията за българските в чужбина, като направи уговорката, че решението ще бъде взето на политическо ниво. Той коментира темата след изслушването пред времената парламентарна комисия, създадена след арестите в Агенцията.

Според обвинител №1, така конструирана Агенцията е предразположена към корупционни практики, защото правилата за издаването на документите за български произход зависят единствено и само от волята на председателя на Агенцията за българите в чужбина.

Според Цацаров Агенцията за българите в чужбина трябва да се закрие и да бъде създадена като Изпълнителна агенция към Министерството на външните работи. Тя трябва да се занимава единствено и само с политиките за българите в чужбина, а въпросните удостоверения за български произход трябва да бъдат изцяло в правомощията на Министерството на правосъдието.

Заместник главният прокурор Иван Гешев, който също беше на изслушването в комисията, обясни, че разследването заради корупция с издаването на удостоверения за произход, заради което в ареста са бившият шеф на Агенцията и главният секретар, напредва, но отказа да се ангажира със срок кога делото ще влезе в Специализирания наказателен съд.

Временната анкетна комисия, която проверява твърденията за злоупотреби с българско гражданство, беше създадена в края на миналата година, за да разследва сигналите за корупционни схеми в Държавната агенция за българите в чужбина. Неин председател е Йордан Цонев от ДПС. Продължават проверките дали граждани, издирвани от Интерпол, са се облагодетелствали от тази корупционна практика. От прокуратурата съобщиха, че разследването е към своя край.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама