Правната комисия на НС одобри промени в Изборния кодекс

19:05, 13 фев 19 / Политика 25 1225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правната комисия в НС одобри промени в Изборния кодекс, които предвиждат решенията в СИК и РИК да се вземат с обикновено мнозинство. Това беше едно от измененията, срещу които от БСП имаха възражения.

Комисията отхвърли и предложенията на ДПС – да отпадне т.нар. "изискване за уседналост" на местните избори, да отпадне ограничението за разкриване на максимум 35 изборни секции в страни извън ЕС, както и забраната за предизборна агитация на език, различен от българския.

ЦИК ще може да взема решение, обжалвано и върнато от Върховния административен съд с гласовете на половината от членовете си, а не както досега – с две трети мнозинство. Според Данаил Кирилов от ГЕРБ е очевидно, че досегашното изискване за 2/3 блокира работата на Комисията, а поради поляризация понякога не може да се вземе каквото и да е решение. Той бе подкрепен от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

От БСП обаче възразиха и нарекоха това решение "абсурдно", тъй като стимулирало неспазването на закона.

Двама от членовете на ГЕРБ, единият е Данаил Кирилов – председател на правната комисия, гласуваха различно от групата си и подкрепиха предложението на ДПС с аргумента, че това е европейска практика. Не бяха приети и предложения на "Воля", патриотите и БСП членовете на СИК да имат поне основно или средно образование. Отхвърлено беше и предложение на "Воля", според което извънпарламентарните партии, които все пак имат свой представител в Европейския парламент, да нямат представители в ЦИК.

Работата на комисията продължава и в момента с още една точка – за отпадане на забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама