Ще пътуваме ли с еднопосочен билет до Марс?

10:20, 14 фев 19 / Любопитно 25 974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Противоречивият проект "Марс уан", в рамките на който ще се изпращат хора на Марс без опция за връщане, среща финансови затруднения, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Дружеството "Марс уан венчърс", регистрирано в швейцарския град Базел, съобщи, че е обявено в несъстоятелност, а кредиторите се умоляват да подадат жалби в базелската служба за фирмен фалит.

Свързаната с "Марс уан" холандска фондация, която се предполага, че ще организира и изпълнява самото пътуване до Марс, не е засегната от финансовите проблеми на дружеството, което осигурява финансирането.

"Марс уан венчърс" съобщи, че води преговори с нов инвеститор, но отказа да даде допълнителна информация.

Според действащия план, първата безпилотна мисия до Марс ще се проведе през 2022 г. , за да се провери до колко е осъществим проектът. Тя ще излъчва на живо видеокадри от Червената планета. През 2031 г. ще отлетят първите хора, които ще се заселят на Марс. Те ще пътуват седем месеца до крайната дестинация.

Проектът, ръководен от холандския инженер Бас Лансдорп, е противоречив. Космическите инженери се съмняват дали необходимата технология е напълно разработена, а финансовите експерти се питат дали предвиденият бюджет от шест милиарда долара (около 5,31 млрд. евро) е реалистичен.

Още повече, че изпращането на хора до Марс без възможност за връщане повдига етични въпроси.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама