Депутатите се скараха в началото на обсъжданията на Изборния кодекс

11:30, 14 фев 19 / Политика 25 1124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С размяна на взаимни обвинения, остри критики и лични нападки между управляващи и опозиция започна дебатът по окончателното гласуване на промените в изборните правила. Изборният кодекс успя да скара депутатите още преди да бъде подложен на гласуване дори и един от предвидените текстове.

Пленарното заседание на Народното събрание започна с половин час закъснение заради липса на кворум в началото на пленарния ден. БСП и ДПС отказаха да се регистрират. След успешна втора регистрация започна окончателното обсъждане на промените в Изборния кодекс.

Конкретен повод за скандала в НС стана депутатът от БСП Крум Зарков, който разкритикува управляващите за това, че промените се приемат твърде бързо и без дебат, защото късно снощи бяха одобрени в Правна комисия, а тази сутрин влязоха в пленарна зала за окончателно гласуване. Според него по време на дебатите не се е чул нито един съществен аргумент относно важните текстове.

„В това 10-часово заседание на Правната комисия опозицията не беше прекъсната, не беше осуетена възможността да изразява становище. Не сме мерили времето на изказвания, съобразно правилника. В този дебат беше важно да чуем и гласовете на опозицията, и гласовете на българите в чужбина, и гласовете на извънпарламентарната опозиция“, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Напрежението в залата се повиши и след като на трибуната излезе депутатът от БСП Явор Божанков. Според него голяма част от обсъжданите текстове са писани „на коляно“, а за пример даде актовете, които според Изборния кодекс могат да се обжалват от ВАС.

"От 48 акта останаха 11 и тогава господин Кирилов, полузаспал, започна да преценява кои са важни и кои не са важни. Историята ще съди всички ни сурово и справедливо. Днес мога да прибавя, че няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка", каза Божанков.

От ГЕРБ нарекоха изказванията от левицата "истеричен патос". Обидната квалификация, изказана от Явор Божанков, предизвика острата реакция на Вежди Рашидов от ГЕРБ: "Младеж, комсомолец, аз не съм живял 68 години та едно младо дете, което не е било още във войската, да ми вика шайка на мене".

След това изказване последва извинение от страна на Явор Божанков. Час по-късно вече започва по същество обсъждането на Изборния кодекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама