Румен Петков чака отговор от БСП за съвместно участие в изборите

14:00, 14 фев 19 / Политика 25 1093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на АБВ Румен Петков очаква отговор от БСП за подготовка за широка лява коалиция за предстоящите избори. Това обяви Петков днес в Плевен пред журналисти. Той уточни, че преди десетина дни е отправил писмено предложение до Корнелия Нинова, в качеството й на ръководител на БСП, да започнат подготовка за формиране на една широка, солидна, лява коалиция, която "действително да създаде усещане у обществото за реална перспектива - усещане за сила и способност да управлява по друг начин държавата", съобщава БТА.

„Ние от АБВ като политическа партия сме първите, които казаха, че този модел на управление е порочен като след това се присъединиха и други партии. Ние не държим на авторство, но държим да се структурира модел със средносрочна перспектива, като минимум под средносрочна перспектива разбираме изборите за европейски парламент, изборите за местни органи на самоуправление и извънредни парламентарни избори, каквито за нас няма съмнение, че ще има.

Румен Петков обясни, че акцентира върху местните избори, защото от създаването си в България, това е първият мандат на Левицата, без нито един кмет на областен център.

„Отговортността е голяма пред всички, но на първо място пред социалистическата партия като най-голямата лява организация е, да създаде атмосфера, която да позволи формирането на такъв перспективен формат, който да създаде усещането у българските граждани за реална, силна и мощна алтернатива“.

Предвид престоящо заседание на Висшия съвет на БСП в края на седмицата, Румен Петков коментира очакванията си относно предложението си, изпратено до Корнелия Нинова:

„Разбира се, ние не можем да чакаме до безкрай, но отговорността пред БСП в момента е огромна и ако действително желае отстраняването на ГЕРБ от власт и ликвидирането на този порочен модел на управление, БСП трябва да направи тази решителна крачка. Повтарям, че ние от АБВ не държим на авторство на идеята. Ние държим да се структурира формат от типа „Коалиция за България“. Формат от партии, които участват в него на равноправна основа. Никога не сме претендирали за персонално участие в листи, никога не сме поставяли този въпрос пред политиката, напротив – считаме, че сега е моментът да постигнем общи и силни политически посланиия, като начало за една променяща се социална Европа и Европа на правовия ред", каза Румен Петков.

Според него, през последните няколко месеца Европарламентът е извършил „много груби посегателства“ върху правовия ред: „Не, че от тях ще произлезе нещо, но в очите на нормалния, цивилизован европеец, Европейският парламент показва, че международното право няма особена стойност“.

Относно предварителни разговори за съвместни действия с други политически сили, Румен Петков каза: „Водил съм разговори с редица политически и неправителствени организации, между които обединения блок на труда и „Грегьовден и личното ми убеждение е, че при едно позитивно, добре обосновано и добре мотивирано решение от страна на Социалистическата партия, имаме много голям потенциал да формираме коалиция, която да спечели и то убедително евроизборите. Това не е само въпрос на Левицата, а е нациионален въпрос. Ако ние искаме да сменим този начин на упраавление, гражданите треябва да видят алтернатива, а проучванията показват, че в сегашния състав на Народното събрание, българските граждани не виждат тази алтернатива и очевидно, решението е друго“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама