Правната комисия в НС предложи само машинно гласуване след местния вот

14:24, 14 фев 19 / Политика 25 1135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът удължи работното си време до приемане на промените в Изборния кодекс. Работата на парламента беше прекъсната, за да заседава извънредно комисията по правни въпроси.

Депутатите в комисията решиха след изборите за кмет през 2019 всички избори да се провеждат само с машини, без хартиени бюлетини, без смесено гласуване и с хартия и с машини. Това изискване не важи за чужбина и подвижните секции, както и тези с под 300 избиратели.

На евровота през май трябва да се осигурят 3000 машини, а за местния вот 6000.

Електронно експериментално гласуване трябва да има през 2020 за българите в чужбина.

БСП напуснаха залата още в началото на заседанието на правната комисия заради исканото от тях създаване на регистър за избирателите, но не беше прието от комисията. Отделно се предлага всеки гражданин да може да проверява чрез ЕГН дали е гласувал или не. Това предлагано изменение предизвика прекъсване на заседанието, след което започна извънредно заседание на правната комисия в зала "Запад" на Народното събрание.

Максималният брой избирателни секции в страните извън Европейския съюз остава 35, реши по-рано днес окончателно мнозинството в Народното събрание, след като отхвърли предложението на ДПС това ограничение да отпадне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама