Окончателно: Без социологически проучвания в изборния ден

17:23, 14 фев 19 / Политика 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Забраната за публикуване на социологически проучвания и допитвания в изборния ден и деня за размисъл да остане. Това решиха депутатите на второ четене при гласуване на промените в Изборния кодекс.

През последните години ставаме свидетели на следния парадокс - в медии и радиа не се обявяват социологическите проучвания, а в социалната мрежа се публикуват “1:1”. Логиката на закона е да следва тенденциите. Тук не става въпрос за нарушаване на закона, а за обстановка, която сегашната нормативна база не може да промени, защото социалните мрежи не са медии. Ако това се разреши, ще има повече пространство за официална информация в медиите и това ще намали възможността да излиза непроверена такава. Социологическите агенции също ще излязат с имената си, мотивира предложението депутатката от ГЕРБ Диана Саватева, която е сред вносителите.

В сряда предложението беше подкрепено от депутатите от ГЕРБ в правната комисия, но днес бе отхвърлено на извънредно заседание на комисията. Аргументите против са, че това може да доведе до манипулации и изкривяване на изборния резултат.

Резултатите от социологическите проучвания ще продължат да се оповестяват в 20.00 часа, когато приключва изборният ден, а при нарушения ще продължи да се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева.

Не беше прието предложението на ДПС предизборната кампания да може да се води и на език, различен от българския.

Все още не е решено дали ще се отложи машинното гласуване частично – да се купят само 3000 машини при необходими 12 000. БСП казва, че така ГЕРБ искат да фалшифицират изборите, а управляващите отговарят, че от БСП умишлено клатят демократичните устои на страната.

Тепърва предстои и скандалът за преференциите. След снощното гласуване в правната комисия, за да сработи преференцията, вече за всяко лице ще са необходими над 130 000 гласа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама