Хартиената бюлетина отива в историята

19:38, 14 фев 19 / Политика 25 1134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хартиената бюлетина отива в историята. Местните избори наесен ще бъдат последните, на които ще гласуваме с бюлетина. След това в България ще се гласува само с машини. Новите изборни правила предизвикаха редица скандали през последните два дни. Депутатите им отделиха повече от 20 часа. Споровете по темата продължават и в момента.

След среднощното заседание на депутатите в правната комисия, тепих на ожесточения политически сблъсък стана пленарната зала. Първият политически раздор се оказа предложението на ДПС за повишаване прага на преференциалния вот, което спечели в комисията подкрепата на ГЕРБ и Обединените патриоти. Според предложението за разместването на листата кандидатът трябва да спечели толкова преференции, колкото гласове са нужни за избирането на един депутат - около 130 000 гласа.

„Ритуално заклахте преференцията по предложение на ДПС. С вашите гласове и благата подкрепа на Патриотите. Няма да оставим българското общество на произвола на една шайка”, заяви Явор Божанков от БСП

„Най-малко вие можете да сте моралният стожер на Обединените патриоти, преди две години вас ви представи Радан Кънев, като новия десен лидер, а днес сте от БСП”, заяви Юлиан Ангелов, Обединени патриоти.

„Ей, младеж, комсомолец. Не си ли много малък да ни наричаш шайка”, заяви Вежди Рашидов, ГЕРБ.

А пред парламента имаше протест заради промените по преференциалния вот, който отекна и в залата.

„Да, има 5 човека, ваши симпатизанти, които горещо разкъсват ризи отвън”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Протестиращите - членове на извънпарламентарните формации ВОЛТ и коалиция „Демократична България”.

„Лъсна реално управляващата коалиция. В България, днес е ден на любовта между ГЕРБ и ДПС”, заяви Христо Иванов.

„Това е политики консенсус, политически диалог и държавата да върви напред, искаме политическа криза ли? Да има служебен кабинет? Ааз знам какво искат тези извън парламента”, заяви Цветан Цветанов.

„Опитваме се да изправим глупостите, които сътвориха РБ и ГЕРБ, с Христо Иванов. Второ не управляваме с ГЕРБ, няма да управляваме в рамките на този парламент”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Няколко часа по-късно, на масата депутатите поставиха спорния въпрос за машинния вот. Левицата реагира остро и се в пусна в нова атака, адресирана лично от Корнелия Нинова.

„Машинното гласуване е гаранция за честен вот. А те не искат такъв. Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите”, заяви Корнелия Нинова.

„Ние ще направим кампанията си върху това, че изборите са фалшифицирани, защото ще ги загуби” - това може да върши работа само на вашия конгрес”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

И дебатът отново стигна до Мадуро. Данаил Кирилов защити позицията на ГЕРБ, като даде пример с данни за фалшифициран машинен вот във Венецуела.

„Г-жо Нинова, с тези милион и половина фалшиви гласове е избран вашият партньор по идеи Мадуро”, заяви Кирилов.

„Здравият разум, ако го имахте, щяхте да замълчите за Венецуела. Поне докато не установите как са пристигнали петродоларите тук. По чия сметка и по чие управление”, отговори Нинова.  

Големият спор тепърва предстои – ще вдигнат ли депутатите прага на преференциалния вот у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама