Адвокат: Все повече лекари съдят пациенти заради обиди в интернет

09:40, 15 фев 19 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Агресията към лекарите е сериозен проблем, който не датира от вчера и днес, и случаите, които виждаме почти всеки ден, показват, че това нещо се развива във времето. Към настоящия момент физическата агресия срещу медици, в зависимост от степента на увредите, които се получават вследствие на нападението, се третират като телесна повреда – лека, средна или тежка", обясни в сутрешния блок на bTV д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

"През 2013 г. бяха направени изменения в Наказателния кодекс и лекарите бяха приравнени към съдии, прокурори, длъжностни лица и наказанията за нападения срещу тях значително бяха увеличени. Факт е обаче, че от 2013 г. насам не наблюдаваме спад на нападенията срещу тях. Най-често извършителят на даденото престъпление е с чисто съдебно минало и бива освобождаван от наказателна отговорност, налага му се глоба от 1000 до 5000 лева", посочи още д-р Петрова.

Вербалното насилие е по-често срещано от физическото насилие спрямо лекари и понеже разговорите между лекар и пациент често се водят в една по-интимна среда, когато няма свидетели, лекарите не могат да защитят правата си, коментира още тя.

Д-р Петрова, допълни обаче, че се развиват и увеличават делата, заведени от лекари заради обиди в социалните мрежи. Лекарите недоволстват от негативните коментари за тяхната работа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама