Официално: Връща се името Цариброд

14:38, 15 фев 19 / Политика 25 1944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Утре на сградата на общината в Цариброд ще бъде поставена нова официална табела. На нея на сръбски език ще бъде изписано „ОПШТИНА ДИМИТРОВГРАД”, а на български език „ОБЩИНА ЦАРИБРОД”.  Това съобщи премиерът Бойко Борисов във Facebook.

"Постигнахме този исторически пробив след редица продължителни усилия. Намерена бе и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име", пише още Борисов.


По признаването на правата на българите в Западните покрайнини се работи още от 2017 година, когато Димитър Главчев (тогава председател на Народното събрание) запозна президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд. Председателят на парламента информира президента, че при разговорите си с представителите на българското национално малцинство са били поставени от тяхна страна няколко въпроса.

реди няколко дни МВнР съобщи, че "Община Цариброд и Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Република Сърбия организират кръгла маса "Употреба на традиционните названия и вписване в Гражданските регистри на числящите се към националните малцинства".

Форумът ще е на 16 февруари 2019 г., събота, в 10.00 ч. местно време (11.00 ч. българско време) в Спортната зала на град Цариброд (Димитровград).

По-рано днес Бойко Борисов беше удостоен с „Орденът на Република Сърбия" от сръбския президент Александър Вучич, a миналият месец българите в Сърбия получиха право да ползват окончанията на женските фамилни имена.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама