Европейците не вярват на роботите, страхуват се, че ще ги изместят

10:20, 16 фев 19 / Любопитно 25 1058 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гражданите на Европейския съюз, които в голямата си част са отворени за техническите нововъведения, все по-скептично се отнасят към роботите на работното място. Това показват данните от проучване, която е проведено от психолози и социолози от университетите във Вюрцбург /Германия/ и Линц /Австрия/. Те са анализирали резултатите от представителни изследвания, които през последните години са проведени от Европейската комисия. Те са взели под внимание данните от 2012, 2014 и 2017 г. Общият брой на анкетираните от 27-те държави в Евросъюза достига 80 хиляди души, предава БГНЕС.

Като цяло европейците положително се отнасят към роботите. Това не е учудващо: днес не можем да минем без тях в индустрията. По данни на Федералното статистическо ведомство във Висбаден, всеки втори голям завод в Германия използва роботи – по-конкретно, в такива операции, като заваряване, боядисване, в транспортната сфера и др.

Но когато стане дума за използването на роботи в медицината, за обгрижването на болни или възрастни хора, а също така в офиса, се наблюдава нарастващ скептицизъм. Тази тенденция започва през 2012 г. Причините за нея не са обект на изследването. Но един от неговите главни организатори, Маркус Апел от университета във Вюрцбург, е убеден: „Главната причина е, че хората се страхуват за своите работни места. Именно за това роботите стават все по-непопулярни“.

В изследването се цитират не само сравнения на конкретните данни от различните години. На хората са задавани по различно време различни въпроси, свързани с роботите. Трудно може да се избере една цифра от множеството. Но тенденцията е очевидна: европейците с много по-малко възторг възприемат появата на роботите редом до тях на работното място. „Това се потвърждава от изследванията и разговорите с хората“, подчертават психологът Мартина Мара, професор от университета в Линц. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама