Представяме Ви 11 съвета за отслабване за най-мързеливите

16:20, 16 фев 19 25 1516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Колко често ви се е случвало да си обещаете, че ще започвате да тренирате от „понеделник“? Или да се закълнете, че започвате да се храните здравословно след празниците? Всички си обещаваме такива неща, а после нищо не правим, защото мързелът ни побеждава, а усилието ни се струва твърде голямо. Ние обаче вярваме, че големите цели могат да бъдат постигнати и с малки крачки. Така невъзможното бързо ще се превърне във възможно. Затова днес сме ви подготвили няколко съвета, с които ще отслабнете без мъчения и почти без усилия.

1. Незабележимата активност  За да отслабнем, калориите, които изгаряме, трябва да са повече от тези, които приемаме. И, естествено, физическите упражнения много могат да ни помогнат, за да постигнем тази цел. Лошото е, че само като си помислим за фитнес, и ни става лошо. За да се справите с тази мисъл, трябва да започнете с нещо малко. Ако гледате телевизия, направете малко гимнастика по време на рекламите – няколко навеждания, клякания, разтягания – нищо работа, но скоро ще имат ефект. Или тичайте на място, докато си миете зъбите. Фитнес треньорите препоръчват да бъдем активни след всяко хранене, защото това подобрява храносмилането и гори излишните калории. Затова не си лягайте веднага след вечеря, а се разходете за 20 минути. След обяда също може да се разходите или пък може да изкачите няколко пъти стълбите до офиса ви. Идеята е да правите малки упражнения тук и там. По този начин няма да ви се струва, че полагате кой знае какви усилия, но тялото ви ще свикне с повечето физическа активност и ще ви бъде благодарно. 

2. Вкусът умами  Готвачите различават 5 основни вкуса – сладко, солено, кисело, горчиво и умами. През 1985 г. западните учени признават съществуването на този пети вкус, защото по езика ни има специални рецептори, които го разпознават. Той е близък до соления, но е по-мек. Ще го откриете в соевия сос, броколите, гъбите, отлежалото сирене, костния бульон и други. Смята се, че този вкус повлиява на мозъка ни и ни кара да се чувстваме сити по-бързо. Затова не пречи да започнете да използвате по малко соев сос в ястията ви.

3. Добавете подправки  Някои подправки имат положителен ефект върху метаболизма, такива са канелата, куркумата, червеният пипер и джинджифилът. Ако намалите солта, която приемате, и я замените с повече подправки, това ще ускори метаболизма ви. Освен това подправките имат и други ползи: Канелата намалява кръвната захар. Джинджифилът подобрява храносмилането. Червеният пипер подобрява работата на кръвоносните съдове и намалява задържането на вода. Куркумата намалява възпаленията и е полезна за жлъчката.

4. Пийте студена вода  Според проучванията пиенето на студена вода забързва метаболизма и ни помага да изгорим 70 допълнителни калории на ден. Разбира се, 70 калории не звучат чак толкова впечатляващо, но трябва да ви кажем, че един 70-килограмов човек изгаря около 70 калории при 15-минутна разходка, докато пиенето на студена вода не ви коства нищо, а пак гори калории. Този метод е познат и като „студената диета“, която съветва да ядете и храната си студена, за да може тялото да я затопли и да изгори повече калории. В същото време имайте предвид, че студената вода не помага на храносмилането. Според Аюрведа пиенето на топла вода сутрин стимулира храносмилането, а според съвременните учени пиенето на студена вода при хранене пречи на храносмилането. На тялото ни му е необходима повече енергия, за да затопли студените напитки и храни, затова му отнема и повече време, за да ги преработи и усвои. Ако по принцип имате проблеми с храносмилането, определено избягвайте комбинацията храна и студена вода.

5. Кратките разходки  Не е толкова трудно да ходите повече. Слезте от автобуса една спирка по-рано или паркирайте не пред офиса ви, а на няколко преки разстояние. Тези действия горят калории и подобряват работата на сърцето ви. Хората, които работят от вкъщи, трябва да обърнат особено внимание на този съвет, защото те се движат по-малко, отколкото осъзнават. За тях е много важно да правят гимнастика всяка сутрин и да се разхождат възможно най-често.

6. Излъжете очите си  Един от най-ефективните начини да свалите килограми е да намалите размера на порцията си. За да не се чувствате много гладни след това, трябва да излъжете очите и мозъка ви. Нарежете големи парченца на по-малки и сервирайте ястието в малка чиния – по този начин чинията ще изглежда по-пълна.

7. Намалете калориите с помощта на ябълки  Ябълките, особено киселите, стимулират производството на стомашни сокове и увеличават апетита. Затова не е препоръчително да борите глада с ябълки – накрая само ще бъдете още по-гладни. Но пък диетолози са установили друго – ако изядете една ябълка 15 минути преди хранене, количеството калории, което ще приемете за целия ден, ще намалее с 150-200 калории. Причината е, че стомахът ви е леко пълен, когато започвате да се храните, освен това ябълките съдържат ценни фибри, които подпомагат храносмилането.

8. Откажете се от храните, без които можете да живеете  Много хора похапват от скука или защото храната е пред очите им. И много често дори не ядем храни, които обичаме, а просто каквото намерим в този момент. Ние ви съветваме изобщо да спрете да купувате такива храни. Ако можете да живеете без солети, крекери или чипс, просто ги забравете. Никога не ги купувайте просто защото сте ги видели в магазина. Ако един ден страшно много ви се дояде чипс, ще трябва да излезете и да си купите, а само това може да ви откаже и в крайна сметка да ви спести куп калории. Ако обаче не можете да си представите живота без шоколад, не го спирайте. Просто намалете неговото количество и по възможност го заменете с тъмен шоколад. Дори такива малки постижения ви приближават до целта.

9. Използвайте цветовете във ваша полза  Оказва се, че цветовете влияят върху апетита ни и най-неприятният от тях, изненадващо, е тъмносиньото. Проучванията показват, че храната изглежда по-малко апетитна върху тъмносини чинии и затова в крайна сметка ядем по-малко. Розовото пък прави десерта по-ароматен и вкусен. Белите чинии се смятат за неутрални, а оранжевите и жълтите увеличават апетита.

10. Яжте витамини, за да ускорите метаболизма  Защо през лятото ни е по-лесно да отслабнем? Първо, горещото време намалява апетита ни. Второ, движим се повече, защото има много забавления на открито. Трето, защото телата ни са пълни с витамини D, който ускорява метаболизма. Ако навън е мрачно, трябва да си набавите витамин D чрез храната. Той се съдържа в мазните риби, като сьомга, риба тон и херинга, в телешкия дроб и в жълтъка на яйцето. Не забравяйте и приема на хром, който намалява нивата на инсулина и понижава апетита. Този елемент ще откриете в рибата, праза, морските дарове, лещата и въобще бобените растения.

11. Миризмите, които ни помагат да отслабнем  Миризмите, също като цветовете, оказват влияние върху апетита. Множество проучвания доказват, че миризмата на мента, ябълка, банан и грейпфрут понижава желанието за хранене. Флоралните аромати също ни влияят. Лавандулата, розата и жасмина понижават апетита, а в същото време ни правят по-спокойни и щастливи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама