Как да научим пчела да смята

09:20, 18 фев 19 / Любопитно 25 920 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Според австралийски учени, обикновената пчела може да смята. Публикацията, която потвърждава този факт е в "Научни постижения" (Science Advances) и е нова, от началото на месец февруари тази година. Въпреки че мозъкът на пчелата съдържа само един милион неврона (в човешкия мозък, броят им е 100 милиарда), доказано е, че насекомите могат да разбират концепцията за нула. Това научно изследване може да се намери в списание "Наука" (Science), но то се оказа недостатъчно за австралийската група, която продължава да разширява кръга на познанията за летящите ни приятели.

Какво означава смятане? От училище знаем, че плюс (+) означава събиране на две или повече числа, а минус (-) - изваждането им. За да извършим тези действия, имаме нужда от кратка и дългосрочна памет. Първата се справя с числовите стойности, докато решава задачата, а втората се занимава със знанията за събиране и изваждане, които са нужни в дългосрочен план. Смятането изглежда просто и още от преди хиляди години хората са използвали възможностите му. Има доказателства, че цифрите са използвани още през Египетската и Вавилонската цивилизации за броене на добитък. Въпросът не е дали смятането е нужно, а дали е необходим сложен мозък или по-прост е достатъчен? Нека да разгледаме черно-жълтите ни крилати приятели.

Смятането е сложен проблем за пчелите, защото трябва да се използват два процеса. Първият е разбирането на стойността на числата, а вторият е в момента на виждане, мисловно да преработят цифрите. Проблем е също, че пчелите трябва да виждат събирането (+1) и изваждането (-1), защото не могат да работят с абстрактни понятия.

Пчелите са тип насекоми, които се връщат на едно и също място - техния дом, ако то е добър източник на храна. По време на експериментите, силно концентрирана захарна вода е подсигурена, за да може индивидуалните пчели (всички те са женски), да симулират събиране на прашец за кошера. Във въпросния експеримент, ако пчелата вземе правилния брой “храна”, получава награда от сладка вода, а ако сгреши, получава кисела хининова вода. Този метод научава пчелите да събират и изваждат във време от четири до седем часа.

Експериментът се състои от два “лабиринта” в формата на буквата “У”. Едната е за събиране (+1), съдържаща синя “храна” и другата за изваждане (-1) - с жълта “храна”. И в двете схеми, пчелата влиза през един коридор, през който намира единия вид “храна” и след това има избор от два нови коридора (правилен и неправилен). Тя трябва да реши през кой от тези да мине, спрямо намереното при влизане в лабиринта. Местоположението на правилния и неправилния коридор се разместват по време на експеримента, за да може пчелата да не запомни, че може да лети само на една страна и по този начин да получава награда. Формата на “храната” също е променена.

Резултатите са смайващи. В началото, пчелите избират случайно, но след около 100 опита, научават, че синьо означава +1 и жълто е -1. Експериментът се повтаря с различни числа и между 64-72 % се решават задачите правилно, което е по-висок процент от изборът на случаен принцип (50% правилно/ неправилно). По такъв начин в У-образния лабиринт - миниатюрно училище, пчели се научават да смятат.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама