Галерия Сердика представя изложла "(РЕ)ЦИКЪЛ" на Лиана Димитрова

12:15, 18 фев 19 / Култура 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 22 февруари до 19 март 2019 г. Галерия Сердика ще представи изложбата (РЕ)ЦИКЪЛ, петата самостоятелна изложба на Лиана Димитрова. Откриването на експозицията предстои на 22 февруари от 18.30 часа. Името на изложбата е под надслов Cycle – Recycle (в пр. от английски Цикъл – Кръговрат).

„Как да рециклираш себе си? Как да се отървеш от зациклянето? Как да изхвърлиш ненужния вече баласт, за да балансираш правилно? Да преработиш отпадъчното, за да създадеш сърцевина отново... Да смачкаме живота си, да го изхвърлим в кофата, след което да го извадим, изгладим, сглобим, преоткрием,  рециклираме…..“ Това са думи на Лиана Димитрова в описание за нейните картини, вдъхновени от неизбежното ежедневно желание на модерния човек да бъде „био, еко, органик, да рециклираме, отделяме, да сме вегетарианци, вегани и тем подобни извънземни..“ В картините си тя претворява нужната да бъдем толерантни към себе и да оцеляваме в агресивната динамика на модерното като отново се върнем към личното и вътрешното си аз.

За нея Recycle е обръщане към себе си.

В  изложбата на Лиана Димитрова в галерия „Сердика“ ще бъдат представени голямоформатни нейни платна. Работите са абстрактно живописвани с леки съвременни акрилни техники. Смесването на видове бои на водна основа с различен интензитет и колорит са рамкирани и прекъсвани от плътни растери и монолитен замах, тук-там фигурка или разпознаваем детайл са характерни за нейните картини.

За творбите на Лиана Димитрова, които са изложени в Галерия Сердика, изкуствоведа Димитър Грозданов споделя: „Лиана Димитрова безспорно е художник, който концептуално изяснява работите си преди да пристъпи към тяхното създаване. Именно за това работите й са експресивни и, като че ли пластиката следва една предварителна енергия, която трябва да бъде основа на света, който авторката изгражда.” (цялостната рецензия на Димитър Грозданов за картините на Лиана Димитрова можете да видите приложена отделно)

Лиана Димитрова е родена през 1981 г. Завършва гимназия за изящни изкуства “Добри Христов”, Варна, а през 2003 г. - Националната художествена академия, София - специалност Книга и Печатна графика/ Илюстрация.  Специализирала е в Италия, Испания и Канада. Живее и работи в София. Като визуален артист има множество участия в групови изложби и фестивали за съвременно изкуство в България и чужбина.

Галерия „Сердика“ е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама