Facebook блокира проект на руска телевизия, "видян 2.5 млрд. пъти"

15:15, 18 фев 19 / Свят 25 1040 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Facebook обяви, че е блокирал страницата на англоезичния видеопроект на телевизия RT (бившата Russia Today) In the Now, съобщи главният редактор на свързваната с Кремъл телевизия Маргарита Симонян.

Видеоканалът, който съчетава развлечение и сериозни новини и чието съдържание се разпространява в голяма степен чрез "Фейсбук", според телевизия Си Ен Ен е блокиран още в петък. Опит за влизане в канала води до съобщение, че "това съдържание не е достъпно в този момент" и че хипервръзката може вече да не съществува.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира новината с думите, че подобни действия може да доведат до срив на доверието към социалната мрежа и RT трябва да получи обяснение защо е взето решението.

Критици на програмата я обвиняват в "пристрастност" и пропагандно отразяване на действителността, което цели да защитава интересите на руските власти. В материала на Си Ен Ен се казва, че каналът се финансира от Москва и това е причина за решението на социалната мрежа, която сега търси информация за собственика на проекта.

Симонян, която заяви, че проектът има 2.5 млрд. посещения от създаването си преди няколко години и 4 млн. абонати само във "Фейсбук", написа в "Телеграм": "Фейсбук" ни блокира! Без да предяви никакви т. нар. обвинения. При това не сме нарушавали правилата на "Фейсбук", към нас нито веднъж не е имало претенции."

Подобно искане за изясняване на собствеността на медия е отправяно и от руските власти, но то бе към компанията разпространител на британския обществен оператор Би Би Си и сайта му на територията на Русия. Решението на руския регулатор, който проверява и дали Би Би Си разпространява "терористична пропаганда", бе в отговор на разследване на дейността на RT, започнато от британската агенция за комуникациите "Офком".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама