Сирийските кюрди с молба към европейците: Не ни изоставяйте

16:45, 18 фев 19 / Свят 25 159 Topnovini
1

Сирийските кюрди призоваха европейците да не ги изоставят след победата над групировката "Ислямска държава" и да съдействат за създаване на международни сили в Североизточна Сирия, които да застанат между тях и Турция, предаде Франс прес.

"Тези страни имат политически и морални задължения", напомни високопоставен кюрдски представител, цитиран от Франс прес. Той прикани по-специално Франция - постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, да полага усилия за разполагането на международни сили в региона, след като от Сирия се изтеглят американските войски, предаде БТА.

"Франция може да внесе в Съвета за сигурност предложение с оглед да бъдем защитени - може да предложи международни сили между нас и турците, в които да се включи, или охрана на нашето въздушно пространство", заяви Алдар Халил.

"Ако европейските страни и САЩ не направят нищо, ще се наложи да се споразумеем със сирийския режим, за да изпрати военни сили по границите и да ги защитава", предупреди представителят на кюрдската полуавтономна администрация.

Сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа доминират в арабско-кюрдските Сирийски демократични сили, които обявихя ИД за победена, но с изтеглянето на американските войски, анонсирано от президента Доналд Тръмп, парадоксално се очертава позициите й да отслабнат. Откакто през декември бе оповестено предстоящото изтегляне на американски контингент от зоните под кюрдски контрол в Североизточна Сирия, Анкара отправя заплахи за интервенция. Анкара разглежда Силите за защита на народа като сирийски клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана за терористична групировка от ЕС и Турция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 36 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.