Шефът на OMV: Северен поток 2 ще сложи край на украинския монопол

13:40, 19 фев 19 25 979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартирането на газопровода "Северен поток 2" ще сложи край на "украинския монопол" по въпросите на транзита на газ, заяви в интервю за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung ръководителят на австрийския концерн OMV, участващ в изпълнението на проекта "Северен поток 2".

След стартирането на газопровода източноевропейските страни ще загубят възможността да поставят прекалено високи цени за транзит, което е положително нещо от гледна точка на конкуренцията, казва Райнер Зеле, цитиран от БГНЕС.

Според него обаче Украйна не трябва да бъде пренебрегвана, тъй като Европейският съюз ще се нуждае от повече синьо гориво след като се отказа от атомната енергия и въглищата.

Ето защо енергийните компании, включително OMV, ще се интересуват от използването на всички налични транзитни маршрути, добавя Зеле.

Има ясен баланс между Европа и Москва по енергийния въпрос, твърди още ръководителят: единият се нуждае от газ, а другият – от пари от неговата продажба.
Той също така припомни, че Русия за последните 50 години остава надежден доставчик на синьо гориво.

Проектът за газопровод "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръбопровода от руския бряг през Балтийско море до Германия. Общият капацитет на газопровода ще бъде 55 млрд. куб. м газ годишно. Очаква се проектът да бъде реализиран по-късно тази година.

Киев активно се бори срещу „Северен поток 2“, страхувайки си да не загуби приходите от транзита на руско гориво. Редица европейски страни, като Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които се опитват да продават техния втечнен природен газ в ЕС, са негативно настроени към проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама