Коалиционните партньори се разбраха да осигуряват кворума в НС

12:05, 19 фев 19 / Политика 25 542 Topnovini
1

Управляващата коалиция ще осигури кворума в пленарната зала на Народното събрание след напускането на БСП. Амбицията е да се реализира пълен управленски мандат. Това стана ясно след заседание на Съвета на управляващата коалиция при премиера Бойко Борисов без участието на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Няма да има проблем с кворума, ще се затяга дисциплината, обяви лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров. "С кворума няма да има проблем! Ние ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме. Имаме управленска програма, имаме подписано споразумение и то трябва да бъде завършено успешно!", каза Сидеров.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че осигуряването на кворум в парламента ще се отрази на участието на депутати в международни форуми и формати, но това ще бъде направено, за да се придвижат законопроекти занапред, обясни той и коментира решението на БСП да напусне пленарната зала на парламента.

"Самата БСП, по начина, по който прави своята политика, те се дистанцират от реалния парламентаризъм. Те се дистанцират от това действително да участват активно в законодателната дейност, в осъществяването на парламентарен контрол, което е една от основните парламентарни възможности на опозицията да контролира изпълнителната власт. След като и от този си вариант те се отказват…", каза Цветанов.

Цветанов допълни още, че и на днешното заседание са обсъждани отново приоритетите на управляващата коалиция - пенсии и доходи и вероятно през следващата година отново ще има 10 процента увеличение на бюджетните заплати.

Вчера след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за изборните промени премиерът и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че ще покани на среща коалиционните партньори. Позицията на социалистите да напуснат пленарна зала засега остава непроменена въпреки внесеното в парламента от управляващите искане за законови промени, с които се очаква връщането на досегашния режим за преференциалното гласуване и нов избор на ЦИК. БСП настоява да бъдат изпълнени и другите ѝ искания за Изборния кодекс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 57 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.