Имунизират срещу морбили децата в столичния квартал „Христо Ботев”

15:00, 19 фев 19 25 1278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Утре в столичния квартал „Христо Ботев” ще бъде разположен мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили, съобщават от Министерство на здравеопазването. Мярката се налага заради нарастващия брой на заболелите.

Лекарите ще поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, за които е установено от общопрактикуващите лекари, че нямат имунизация или са пропуснали такава.

Мобилният кабинет ще бъде разположен от 9.30 ч. до 17.00 ч. в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“.

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Една от мерките е всички лични лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар.

От здравното ведомство апелират родителите, ако установят пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят личния си лекар.

Инкубационния период на болестта е средно от 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път.

Усложненията вследствие на заболяване от морбили, както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама