Гешев: Лекарите издават фалшиви ТЕЛК-ове заради ниските доходи

15:45, 19 фев 19 / Крими 25 369 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

"От началото на годината Специализираната прокуратура е започнала 44 досъдебни производства срещу издаването на фалшиви ТЕЛК-ове", съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, който представи данни за извършения до момента наказателно-правен анализ, свързан с аналогичен вид престъпления. Той е изведен на базата на предприета системна съвместна работа от  МВР и прокуратурата.

Последният известен случай е от Варна, за който беше съобщено в понеделник. До момента разследващите са разкрили случаи на фалшиви ТЕЛК-ове в Ловеч, Търговище, Силистра и Плевен. Вече има и издадена присъда на лекар.

Иван Гешев отново напомни, че основният проблем в законодателството е, че НОИ не разполага с механизми за контрол на ТЕЛК-овете. Според него направеното разследване показва, че има пари, но не се изразходват по предназначение.

Според него друг проблем е, че се дава право на хора с инвалидни пенсии да работят допълнително и по този начин да си докарват допълнителни доходи.

Заместник-главният прокурор смята, че практиката с издаване на фалшиви ТЕЛК-ове от страна на лекари е заради ниски доходи или заради липса на поминък от страна на посредниците в схемата.

Шестчленна организирана престъпна група, последно разкрита, беше задържана на 17 и 18 февруари. Петима от участниците са лекари, сред които и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство.

Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година. За четири месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно телкови решения. Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв. След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай, че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

При извършените процесуално-следствени действия  в двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети - 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели. Към наказателна отговорност са привлечени шестимата участници в престъпната схема. 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани