Великотърновският музей с изложба в Букурещ за 141 години от Освобождението

18:00, 20 фев 19 / Култура 25 1549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мобилна изложба на Регионален исторически музей – Велико Търново „България и Румъния пред прага на новото време – забравени снимки и гравюри от Руско-турската война” гостува в Букурещ по случай 141 години от Освобождението на България от турско робство. През февруари изложбата бе експонирана последователно в Българското средно общообразователно училище „Христо Ботев“  в Букурещ (2-12 февруари) и в сградата на Демократичният съюз на българите в Румъния (14-16 февруари). На 15 февруари в сградата на съюза се проведе и дискусия, посветена на 141-годишнината от Руско-турската война. Изложбата предизвика голям интерес сред българската общност и румънските посетители.

От 25 февруари до 3 март експозицията ще бъде в Национална опера – Букурещ в рамките на културна седмица „България – Румъния”. На 3 март изложбата ще бъде показана в Посолството на Република България в румънската столица, а след това ще гостува и в Академията на научните служители.

Представянето на изложбата в Букурещ е със съдействието на Демократичният съюз на българите в Румъния. Координатор на проявата от българска страна е Емил Врежаков.

През 2018 г. експозицията бе успешно представена два пъти – в Букурещки университет и в Общинския музей на Букурещ. Тя съдържа 59 изображения – гравюри, публикувани във френското издание „L’Univers illustre” по време на войната и слабо познати в обществото, както в България, така и в Румъния. В изложбата са използвани и копия на снимки направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на РИМ – Велико Търново.

Автори на изложбата са доц. д-р Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама