Путин: Русия не смята да разполага ракети в Европа, но ще отговори, ако САЩ сторят това

15:30, 20 фев 19 / Свят 25 1061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако Вашингтон изпрати ракети към Европа, Русия ще трябва да разположи ракети, насочени към "центровете за вземане на решения", заяви руският президент Владимир Путин. Думите му идват в момент, след като САЩ заявиха, че ще се оттеглят от ключовия договор за въоръжените сили от ерата на Студената война заради руските нарушения, което доведе до огледален ход от Москва.

"Русия не възнамерява да бъде първата, която да разположи такива ракети в Европа," каза Путин по време на годишното си обръщение за състоянието на Русия. "Ако (САЩ) ги създаде и разгърне в Европа ... това ще влоши драматично международната сигурност, създавайки сериозни заплахи за Русия," каза той.

"Казвам ясно и открито, че Русия ще бъде принудена да използва оръжия, които могат да бъдат използвани ... срещу центровете за вземане на решения, които стоят зад ракетните системи, които ни заплашват."

По-рано той обвини Вашингтон, че използва "пресилени обвинения", за да се оттеглят САЩ от споразумението за ракетите със среден и по-малък обсег на действие.

Путин каза, че разбира опасенията за двустранната сделка, а именно, че други страни могат да продължат да разработват оръжия, които са забранени за САЩ и Русия.

"Сегашното състояние на нещата, разбира се, повдига въпроси," каза той пред аудиторията от законодатели и известни личности.

"Нашите американски партньори трябваше да са честни ... и да не използват пресилени обвинения срещу Русия, за да оправдаят едностранното си оттегляне от договора", добави той.

Съединените щати многократно обвиняват Москва в нарушаване на договора, твърдейки, че Русия разработва забранени оръжия и този месец президентът Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон започва процес на оттегляне от договора.

В размяната на нападки Путин заяви, че Москва също се оттегля от договора и започва работа по нови видове оръжия, които биха нарушили споразумението.

Мнозина анализатори твърдят, че изоставянето на договора ефективно е сигнализирало началото на нова надпревара във въоръжаването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама