Съдът: Президентски съветник е злоупотребил с лични данни

20:39, 20 фев 19 / Политика 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от членовете на правния съвет на президента Румен Радев – Борислав Цеков, както и назначеният от държавния глава представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, са злоупотребили с лични данни. Това е решил Софийският административен съд, съобщи "Свободна Европа", цитирана от Mediapool.

През миналата година, Комисията за защита на личните данни глоби двамата след оплакване от правозащитника и блогър Светла Енчева. Тя подаде сигнал, че ЕГН-то ѝ се е оказало в списъка на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в инициирания от Слави Трифонов референдум за промени в изборното законодателство.

Година по-късно Комисията за защита на личните данни установява, че Цеков и Кичашки са използвали незаконно данните на Енчева и на още десетки граждани. Оказа се, че те са ползвали дори данните на журналистката от bTV Канна Рачева. Постановената глоба бе по 10 000 лева за двамата.

Двамата обжалват решението на комисията, но през февруари 2019 г. Софийският административен съд отхвърля жалбите им. Те могат да жалят и пред Върховния административен съд.

През 2015 г. Петър Кичашки и Борислав Цеков успяха да се възползват от текст в Изборния кодекс, който им дава възможност да ползват 40 000 лева субсидия от държавата за рекламиране на позициите си на референдума за изборните правила.

Редица инициативни комитети обаче насочиха сумите си само към един сайт, в който рекламата на практика бе фиктивна. Експерти предупредиха, че по този начин се източват държавни средства, а ЦИК не успя да се противопостави, нито да установи формални нарушения.

Повечето инициативни комитети бяха свързани директно или индиректно с Петър Кичашки и Института за модерна политика, а рекламите бяха публикувани в страницата "Хаштаг.бг", собственост на съпругата на Кичашки – Милена Кичашка.

Към момента Петър Кичашки е член на Комисията за защита от дискриминация, излъчен от квотата на президента Румен Радев. Държаният глава назначи Борислав Цеков за член на правния си съвет.

Цялата статия вижте тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама