Еманюел Макрон: Франция е изправена пред безпрецедентна вълна на антисемитизъм

09:00, 21 фев 19 / Свят 25 1073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция е изправена пред безпрецедентна вълна на антисемитизъм, заяви президентът Еманюел Макрон в словото си на вечерята, организирана в Париж от Представителния съвет на еврейските институции във Франция.

По думите на Макрон, една от съвременните форми на антисемитизма е антиционизма. Той каза още, че през май във френския парламент ще бъде внесен законопроект против пропагандата на омраза в интернет.

Френският президент направи това изказване на фона на поредица антисемитски инциденти в страната през последните дни.

В цяла Франция се проведоха митинги срещу надигащия се антисемитизъм. Към митинга в Париж се присъединиха премиерът Едуар Филип, кметицата Ан Идалго и бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд. Над половината френски министри и много депутати също участваха в протеста срещу нарастването на броя на антисемитските прояви, включително нападките срещу интелектуалеца Ален Финкелкрот, отправени от участници в протест на "жълтите жилетки".

Общо за миналата година във Франция са отчетени 541 антисемитски прояви - ръст от 8 на сто спрямо предишната година, но по-малко от рекордните равнища, достигнати през 2014 г. (851 прояви) и през 2004 г. (974).

Президентът Еманюел Макрон посети заедно с главния равин на Франция Хаим Корсиа малкото еврейско гробище в Каценем, в Елзас, където бяха осквернени гробове, а на надгробните камъни бяха надраскани свастики. След посещението в Каценем президентът Макрон и председателите на двете камари на парламента положиха венци на Мемориала на холокоста в Париж.

На митинга в Париж, организиран от политически партии от целия спектър, не бе поканена водачката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен. В отговор Националният фронт обвини партиите организатори, че си затварят очите пред ролята на ислямизма за пропаганда на антисемитизма.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор заяви, че Льо Пен поддържа връзки с "онези, които разпространяват омраза в света", като италианския вицепремиер Матео Салвини или унгарския премиер Виктор Орбан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама