Станишев иска нов социален договор за Европа

09:40, 21 фев 19 / Политика 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ден преди конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Мадрид, на който трябва да бъде одобрен предизборен манифест за нов социален договор в Европа, президентът на ПЕС Сергей Станишев се обърна към лидерите на левите партии с писмо, в което очертава посланията на кампанията за евровота.

В него Станишев определя предстоящите избори като "исторически" и "с голям залог" и призовава партиите от политическото семейство да работят за социална Европа, в която да бъдат възстановени равенството и справедливостта. Той казва още, че социалистите в Европа влизат в тежка кампания, но са добре подготвени.

"Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет - основополагащите ценности на Европейския съюз (ЕС)", се посочва в писмото на Станишев. Според него левите трябва да работят за връщането на социалната физиономия на ЕС, тъй като модерното робство днес не било "научна фантастика", а осезаемо за много европейски граждани.

В писмото си Станишев допълва, че новият социален договор, който предлагат, ще преобрази Европа след изборите през май. Той посочва още, че ПЕС е политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво.

"Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Не сме за справедливост, солидарност и надежда", пише Станишев до левите лидери.

Президентът на ПЕС посочва още, че на фона на нарастващо обществено недоволство ЕНП е прегърнала популизма, както и амбицията на крайнодесните да достигнат властта чрез неприемливи коалиции.

"Класическата десница хвърли тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани, обърна гръб на хората, като пренебрегна техните нужди и облагодетелства привилегированите", казва Станишев. Според него всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни, но проблемите само се посочват, а не се решават. Освен това се предлагало Европа на няколко скорости, което служи за извинение за неравенствата. Той смята, че Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми.

Делегацията на БСП за конгреса в Мадрид ще бъде водена от зам.-председателя на партията Деница Златева. Тя ще бъде и на едно от челните места в листата на БСП с кандидати за евродепутати. На кое място ще бъде Сергей Станишев тепърва ще се решава. По неофициална информация ръководството планира водач на листата да е Елена Йончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама