Учени: Мозъкът работи различно при пушачите и пиячите

17:40, 21 фев 19 25 1569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Шанхай откриха зони на мозъка, съответстващи на тютюнопушенето и пиенето, което дава нови прозрения и отваря възможности за борбата с пристрастяването.

Тъй като човешкото поведение често се ръководи от желанието за получаване на положителни резултати и избягване на отрицателните последствия, областите на мозъка, които обработват тези неща са изключително интересни за невролозите.

Проучването показало „необичайна свързаност на някои области, които вероятно карат хората да пушат и пият", казва Фън Дзянфън, ръководител на екипа от института по наука и технологии за мозъка към университета Фудан.

Екипът открил и връзка между пушенето, пиенето и импулсивността. Свързаните с импулсивното поведение промени във функционалната свързаност на мозъка могат да бъдат наблюдавани. „Предполага се, че импулсивността вероятно е фактор, който води до тютюнопушене и употребата на алкохол, и обратното", обяснява водещият автор на изследването Чън Уей.

Учените посочват, че степента на такава функционална свързаност в мозъка на пиячите и пушачите е тясно свързана с количеството консумиран алкохол и никотин. Такива промени се забелязват в мозъка дори на хората, които пушат само по няколко цигари и пият по малко, отбелязва Чън.

Изследването се базира на моделен анализ на мозъчни мрежи на близо 2 000 изображения от ядрено магнитен резонанс на пушачи, непушачи, алкохолици и хора, които не пият, както и такива, които пият или пушат от време на време, жители на САЩ и европейски държави.

Резултатите от изследването бяха публикувани в британско списание за биомедицина.

Учените казват, че откритията им могат да са със значителни последствия за общественото здраве. Според данни на Световната здравна организация, над 1,1 милиарда души по света пушат, а повече от 7 милиона умират всяка година от употребата на цигари. Около 2,3 милиарда често пият алкохол, като над 25% от тях са на възраст между 15 и 19 години. Повече от 3 милиона всяка година умират в резултат от злоупотреба с алкохол.

Екипът учени посочва, че според предишното им проучване върху депресията промените в човешкия мозък са били противоположни на тези при пиячите и пушачите. „Ние открихме, че при страдащите от депресия се забелязва повишена чувствителност към негативните стимули и намалена чувствителност към положителните", казва Фън. „Затова предположихме, че тези, които имат навика да пушат и употребяват алкохол е по-малко вероятно да страдат от депресия или определени количества цигари и алкохол могат да облекчат симптомите ѝ", обяснява той, добавяйки, че екипът има за цел да разбере причините за противоположния механизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама