Директорът на "Рила": Проверяваме служители на парка, присъствали на снимките на Беър Грилс

09:50, 22 фев 19 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще има санкции след нарушенията при заснемане на филм от поредицата на Беър Грилс в Национален парк "Рила". Те ще са в размер от 1000 до 10 000 лева. Проверяват се и трима служители на парка, които са следили процеса на заснемане на филма. Това съобщи директорът на парка Красимир Андонов.

Драстични са нарушенията при снимките на филм на територията на Национален парк "Рила". В част от сцените се вижда как известният водещ на поредици за оцеляване в дивата природа плува в Каракашевото езеро, което е забранено за влизане, пали огън в националния парк, лови и яде жаби.

„Снимачният екип е бил предупреден какво може и какво не може да прави в парка. Издали сме индивидуален административен акт, в който са посочени всички забрани. Въпреки това, те са нарушили правилата", заяви Красимир Андонов.

„Има три типа нарушения – издадени са три типа наказателни решения към юридическо лице и санкциите ще са в размер от 1000 до 10 000 лева”, поясни Андонов. Той уточни обаче, че още се изясняват обстоятелствата около заснемането и дали жабите са донесени от продукцията, или са ловени на място.

Имало е трима служители, които са наблюдавали процеса на заснемане и след проверка ще се установи дали и те не са нарушители.

Директорът на защитената територия подчерта, че е разговарял с подчинените си, които придружавали снимачния екип, и те са категорични, че пред очите им Беър Грилс и Дерек Хо нито са палили огън, нито са ловили жаби и още по-малко са плували в езерата.

„Предполагам, че самите кадри са заснети в период извън регламентирания за заснемане на филма. Проверката ще установи това", допълни Андонов.

Според еколога Владимир Милушев няма нарушаване на екоравновесието, но има нарушаване на режима и нормите на националния парк и трябва да има наказания.

Филмът, в който популярните сървайвъри Беър Грилс и Дерек Хо оцеляват в Рила, е заснет през юни 2017 г. Както във всеки епизод от поредицата си, двамата мъже се изправят в битка с дивата природа. И за да се нахранят, посягат на животински видове от защитения парк. А след това палят огън, което е абсолютно забранено. В края на филма сървайвърите се гмуркат в бистрите води на ледниковото Каракашево езеро.

„Там е забранено влизането в езерото, ние изрично сме го посочили в индивидуалния акт. Човешката кожа отделя различни видове бактерии, които малко или много могат да замърсят въпросното езеро”, заяви Красимир Андонов.

От продукцията заявиха, че всичките им действия са били под контрола на служители на парка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама