България е гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

12:40, 23 фев 19 / Политика 25 1100 Topnovini

България е гласувала против бившия главен прокурор на Румъния за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши за европейски прокурор, съобщава вестник "Сега", позовавайки се на източник, който е близък до дипломатическите среди в Брюксел.

Гласуването се е провело в сряда. На заседанието на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ (Комитетът на постоянните представители) българският представител е бил твърдо против румънката, която беше фаворит за поста европейски прокурор.

Букурещ вдигна мерника на Кьовеши заради безкомпромисното преследване на корупцията по високите етажи на властта и се опитва да я дискредитира в Брюксел.

Изданието допълва, че гласуването е било тайно, но вътрешни източници са разкрили, че сред тримата финални кандидати изненадващо начело е бил класиран французинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки. Поставената на първо място от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки. Германският кандидат Андрес Ритер също е получил 29 точки.

Romania-insider съобщава, че всеки от представителите е гласувал за тримата кандидати за поста, като се базира на точкова система.

Следващата фаза от процеса по избор на европейски прокурор предвижда изслушване на тримата кандидати на съвместно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол (CONT) към Европейския парламент. След това само членовете на комисията LIBE ще гласуват.

Ако редът на кандидатите се промени след гласуването в комисията, Европейският парламент и Съветът на ЕС ще проведат преговори.

Дипломатически източници разкриха пред румънския вестник Adevarul, че Румъния е дала на Кьовеши минимални точки и максимални за френския кандидат.

През ноември 2018 г. Европейската комисия предупреди, че в Румъния има отстъпление в борбата срещу корупцията, като се подчертава оказваният натиск върху Националната дирекция за борба с корупцията. Някои европейски дипломати мислят, че срещу Румъния трябва да започне процедура на ЕС за налагане на санкции, ако се установи, че Букурещ не спазва върховенството на закона.

В момента Румъния е ротационен председател на ЕС. Страната не може да наложи вето при избора на шеф на Европейската прокуратура (EPPO). Изборът на комисията за селекция трябва да бъде одобрен от мнозинството страни членки на ЕС и Европейския парламент, което означава, че една държава не може да блокира кандидатура.

Европейската прокуратура беше създадена в 22 от 28-те държави членки през 2017 г., включително и Румъния. Тя ще започне работа в края на следващата година. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 163 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.