Белият дом се опасява, че Тръмп може да направи сериозни отстъпки на Северна Корея

09:13, 24 фев 19 / Свят 25 1247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някои съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп изразиха опасения, че държавният глава може да „бъде притиснат“ и да направи сериозни отстъпки по време на среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун следващата седмица в Ханой. Това съобщи The Washington Post , позовавайки се на източниците си от Белия дом.

Според тях американският лидер може да предприеме такава стъпка във връзка с желанието да се постигне споразумение с взаимни задължения, които той може да обяви за политическа победа. Други приближени на президента изразиха скептицизъм относно перспективите за такива големи постижения като сключването на споразумение за значителен напредък в изпълнението на споразуменията, постигнати в Сингапур през 2018-а година.

Както отбелязва изданието, Тръмп се надява, че втората му среща с Ким Чен-ун ще бъде в центъра на медийното внимание по света, точно както миналата година. Президентът се надява, че вътрешнополитическите проблеми на Съединените щати ще отстъпят на заден план във връзка с преговорите. Тръмп ще се опита да отклони вниманието, а експертите по външна политика, интервюирани от вестника, смятат, че това може да послужи като стимул за президента да направи остро изявление, което няма да включва конкретни стъпки за ограничаване на ядрената програма на КНДР. Например, според тях, Тръмп може да говори за подписването на мирен договор, който трябва официално да сложи край на корейската война.

Първата среща на върха на президента на Съединените щати и на лидера на КНДР се проведе на 12 юни 2018-а година в Сингапур. След това Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха съвместен договор, в който Пхенян се ангажира да прекрати ядрените операции на Корейския полуостров в замяна на гаранция за сигурност от Вашингтон. Втората им среща ще се проведе в Ханой на 27-28 февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама