Версайският дворец чака пратка, закъсняла с над три века и половина

10:20, 25 фев 19 / Любопитно 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2024 г. във Версайския дворец ще пристигне закъсняла пратка. Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен по река Сена, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Камъкът, който тежи 3 тона, е бил изгубен през 17 в. в реката и е бил намерен от работници, добиващи пясък и чакъл в кариера в южната част на Франция. От френската мраморна асоциация са намерили заповедта за доставка от преди три века и половина и са се ангажирали да го доставят.

Първоначално блокът е бил предназначен за украсата на параклиса в двореца. След като камъкът не пристига обаче параклисът е бил украсен различно.

Все още е загадка защо мраморният блок не е достигнал до Париж. Но е взето решението той да бъде транспортиран само с технологиите, които са били налични през 17 в. Именно затова и доставката му да се превърне в една информативна кампания. Първо блокът ще бъде пренесен с вагони, теглени от коне до южния канал, от който ще бъде транспортиран до Атлантическото крайбрежие. След това блокът ще пристигне в Нормандия, откъдето по Сена ще бъде отнесен до Париж.

В големите градове по пътя на мрамора ще се провеждат лекции за изграждането на Версайския дворец и живота на французите в онази епоха. Според експерти всичко това ще отнеме около пет години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама