Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

12:35, 25 фев 19 / Политика 25 1345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 44-то Народно събрание на 14 февруари 2019 г. Това заяви президентът Румен Радев.

„Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия“, каза президентът.

Радев призова опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в ИК. „Смея да се надявам, че народните представители, ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото“, каза той.

"Категорично неприемливо е актове свързани с изборния процес да остават необжалваеми.Така основно конституционно право , каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии, ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори. Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес. Така пакетът промени в изборния кодекс, отслабва механизма за гарантиране на честни избори. В тази връзка налагам вето на посочените промени. Подробностите ще намерите на сайта на президенството", каза държавният глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама