Дания излезе с нов закон за имиграцията - депортиране вместо интеграция

19:10, 25 фев 19 / Свят 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Датският парламент прие нов законопроект, който улеснява депортирането. "Искаме да изпратим много ясен сигнал към бежанците, че ако ви бъде разрешено да останете ... това е временно", коментира министърът на имиграцията Ингер Стойберг. 

Законопроектът, който ще влезе в сила на 1 март, също ограничава възможностите за събиране на семейството и намалява помощите за интеграция, съобщава "Евронюз".

"Ние се натъжихме да видим, че Дания участва ... в европейската надпревара към дъното, когато става въпрос за ограничаване на правата на търсещите убежище и бежанците", коментира Кристиан Фрайс Бах от Датския съвет за бежанците.

Законопроектът, поставя акцент върху "временния" статут на разрешенията за пребиваване, които се дават на бежанците, като казва, че бежанците трябва да бъдат изпратени у дома, когато е възможно.

Разрешителните за бежанци следва да бъдат прекратени, "когато е възможно, освен ако не са в пряк конфликт с международните задължения на Дания", се казва в законопроекта.

"Бежанците, които са получили убежище в Дания, не трябва да живеят в постоянна несигурност и да се тревожат за загубата на разрешение за пребиваване. Престоят им в Дания трябва да бъде безопасен и достоен, за да могат те да изградят основата за светло бъдеще за себе си и децата си, без значение дали това бъдеще може да бъде в Дания или в тяхната страна", обяснява Кристиан Бах.

По-строгите правила за процеса на събиране на семейството в Дания, ще попречи на бежанците да се завърнат към нормален в семеен живот, допълва той.

"Също така би лишил бежанците от техните основни човешки права да се съберат отново с членовете на техните семейства, като често те са във военна зона. Хората в такива трудни ситуации не трябва да бъдат принуждавани отделяни от своите близки", коментира Бах.

Агенцията на ООН за бежанците повтаря няколко коментара, направени от Датския съвет за бежанци, като заявява, че акцентът върху временното пребиваване не трябва да се използва за оказване на натиск върху несигурността за живота на бежанците.

"Такава несигурност може да бъде в ущърб на способността на бежанците да водят нормален живот и да се адаптират към датското общество," обяснява Хенрик Нордентофт, регионален представител на ВКБООН за Северна Европа.

Акцентът върху временното пребиваване също "не може да промени факта, че международният бежански режим, включително Конвенцията за бежанците от 1951 г., регламентира подробно кога може да бъде прекратен статутът на бежанец", коментира той.

"ВКБООН вярва, че Дания ще се придържа към тези принципи и критерии и се надява, че Дания ще се консултира с ВКБООН, преди да бъдат предприети по-нататъшни стъпки в тази насока."

Законопроектът е последният от по-строгите ограничения, наложени на чуждестранни граждани в Дания.

През декември датският парламент прие законопроект, с който могат да се изпращат на необитаем остров, чужди граждани с криминални досиета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама