Китай забрани на 23 милиона души да пътуват заради неплатени глоби

16:40, 25 фев 19 / Свят 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На милиони жители на Китай миналата година е било забранено да пътуват и да получат по-добра работа, поради неплатени глоби и други незначителни нарушения, пише Fortune.

По данни от доклад на Информационния център на Китай 17,5 милиона граждани са били възпрепятствани да си купят самолетни билети, а 5,5 милиона не са успели да се качат на влак, защото са имали недостатъчен "социален кредит".

Още 290 000 души са били спрени да си намерят по-високопоставена работа, а 128 жители не са могли да напуснат страната заради неплатени данъци, става ясно още от изследването.

От 2014 г. насам Китай има политика на така наречената "социална кредитна система", която следи поведението на гражданите и отнема точки за извършени нарушения. Следователно, когато хората не си плащат данъците или глобите, техните социални показатели спадат. Китайското правителство разчита на социалната кредитна система, за да може страната да работи по-ефективно и да ограничи лошото поведение на населението.

Китайските граждани, които са нарушили някое правило, няма как да повишат своите социални показатели според системата, преди да платят наложените им глоби. Освен намирането на работа и пътуванията, социалната кредитна система ограничава и достъпа до образование.

Засега социалните кредитни политики се изпробват на различни места в страната. Обща система обаче, която да бъде активна в цялата държава, все още липсва. Според специалисти въпрос на време е това да се случи.

В доклада е отбелязан и лозунга на програмата:

"След като загубите доверие, ще срещате ограничения навсякъде."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама