Шест билки за укрепване на имунната система

12:40, 26 фев 19 25 3616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В сезона на настинките и грипа е много важно да поддържаме имунитета си стабилен. За вредите и ползите от ваксинациите се говори много. Тук няма да засягаме тази тема, но ще ви предложим няколко природни имуностимуланта, които подсилват имунната система и укрепват общото здравословно състояние.

Ехинацея


Родината на ехинацеята е Северна Америка и първи открили нейните лечебни свойства индианците. Днес науката е доказала, че тя съдържа в себе си активни вещества, стимулиращи имунната система. Ехинацеята успокоява болките в гърлото, кашлицата, главоболието, а също противодейства на бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Чаят или тинктурата от ехинацея ще укрепи кръвоносните съдове и ще стимулира активните бели кръвни клетки. Билката има свойството да стимулира и производството на интерферон- естествено антивирусно вещество. Плюс на ехинацеята е, че е подходяща за прием и от малки деца.

Астрагал


Родното място на тази мощна билка е Китай. Астрагалът е един от най-добрите имуностимулатори и подобно на ехинацеята, увеличава активността на имунните клетки, а също и създава нови такива. За разлика от ехинацеята, обаче, астрагалът може да бъде приеман ежедневно. Корени от астрагал можете да намерите в аптеките, био магазините или билковите дрогерии. Коренът се вари поне 30 минути на слаб огън и се добавя към всяка храна.

Черен бъз


Лечителят Петър Димков е нарекъл черния бъз „най-силната българска билка“ заради силните имуностимулиращи, антибактериални и антивирусни свойства.
Проучвания от цял свят посочват, че черният бъз помага при редица заболявания и ускорява производството на антитела в организма. Плюс всичко това, бъзът е и силен антиоксидант, понижава холестерола и подобрява сърдечната дейност.
Съдържа истински букет от полезни вещества – витамин С, пектин, целуоза, танин, витамини Р, А и В. Едно от най-големите предимства на черния бърз е неговото широко разпространение в България. Освен под формата на чай, може да се консумира като мармалад, вино, сироп и много други.

Женшен


„Коренът на живота“ – така го наричат в родния му Китай, заради формата, която прилича много на човешка фигура. Женшенът е лек, използван от древността за редица заболявания. В състава му влизат пективнови вещества, захари, ферменти, танини, алкалоиди, смоли, микро и макроелементи, витамини С, В1 и В2, фосфор, манган, желязо. Панаксенът също е една от важните му съставки (това е масло, което тонизира сърцето и кръвоносната система, има болкоуспокояващо действие), а глюкозидите регулират нивата на захарта. Изследване в Хонконг потвърждава наличието на седем съставки в женшена, които стимулират имунната активност, като едновременно с това спират и възпалителните процеси. Женшен не бива да се приема повече от 3 месеца, заради стимулиращото му действие, което може да предизвика нервност и безсъние. Не се препоръчва на бременни, кърмачки и деца и не бива да се съчетава с кофеиносъдържащи храни и напитки.

Алое вера


„Растение на безсмъртието“ – това е едно от прозвищата на алое вера. Съдържа в себе си над 200 различни съставки, някои от които много редки. Друга супер сила на алоето е това, че може да се самовъзстановява. Витамини А, С, Е, В, фолиева киселина, мед, желязо, хром, натрий, цинк, калий, магнезий, калции и манган – това са едва част от съставките на алоето. В състава му влиза и веществото ацеманан- то подсилва имунната система и пази тялото от свободни радикали и туморни клетки. Освен за имунитета, алое вера помага за пречистването на храносмилателния тракт, предпазва кръвните клетки от слепване и стимулира кръвопотока. Така сокът от алое пази организма от инфаркт и инсулт, хипертония и сърдечни проблеми, а също намалява нивата на холестерола и подобрява оросяването на крайниците. Не се препоръчва да се превишава дневната доза, защото прекалената му употреба може да доведе до стомашни проблеми.

Котешки нокът
Произлизащ от Перу, котешкият нокът е една от най-популярните билки в САЩ. Той се използва за лечение на редица здравословни проблеми включително заболявания на храносмилателната система, остеоартрит, ревматоиден артрит и други. Котешкият нокът съдържа оксиндолови алкоиди – те увеличават капацитета на имунната система и й помагат да премахне патогените. Поради тази причина растението все по-често се изполва като имуностимулатор.

 

Автор: Надежда Дойкова

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама