Официално регистрираните заразени с морбили у нас са 45

11:50, 26 фев 19 25 1508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45", съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Към 25-ти февруари в референтната лаборатория има три нови потвърдени случая на заразени с морбили - две са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, посочи проф. Кантарджиев, като добави, че всички те са хоспитализирани в софийски болници.
 
„Към момента официално регистрираните са 45 случая на заразени с морбили. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област“, обобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове. „За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, заяви епидемиологът.

„По данните на Центъра за анализи и обществено здраве над 90% са ваксинирани против морбили през 2018 г.“, каза още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама