Отчетоха ръст на жилищните и потребителски кредити

15:00, 26 фев 19 25 1132 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа скептицизмът към използването на ваксини за децата се увеличава заедно с гласовете за популисти, показа проучване, цитирано от "Гардиън". Според анализа, публикуван в Европейския журнал за обществено здраве, има връзка между антисистемните партии и колебанията за ваксините. Големият скок в броя на случаите на морбили и смъртните случаи се вижда в страни, в които популистките партии придобиват значение - по-специално Гърция, Италия и Франция.

"Изглежда вероятно научният популизъм да е воден от подобни чувства като политическия популизъм – например дълбоко недоверие в елитите и експертите от страна на маргинализирани части на населението", пише авторът Джонатан Кенеди от Лондонския университет "Куин Мери".

Тъй като липсват мониторингови проучвания за нагласите към ваксините, изследователите казват, че представянето на популистките партии може да се използва като предупреждение за органите на общественото здравеопазване за повишаване на нивата на скептицизма.

В доклада се посочва, че "подкрепата за популистки партии може да се използва като ориентир за колебанията за ваксините, поне в контекста на Западна Европа, като засилването на подкрепата е сигнал за здравните власти да бъдат бдителни".

Проучването свързва резултатите от Проект за доверие във ваксините, изготвен за Европейската комисия, с гласовете за популистки партии в 14 европейски държави (Португалия, Белгия, Швеция, Испания, Холандия, Финландия, Германия, Ирландия, Австрия, Дания, Великобритания, Франция, Гърция, Италия) и открива силна свързаност между гласовете за популистки партии и съмненията за начина, по който действат ваксините.

"Колкото по-високо е нивото на популистките гласове в дадена страна, толкова по-голям дял от населението вярва, че ваксините не са ефективни", се посочва в доклада. Открита е и връзка между гласуването за популисти и убеждението, че имунизирането не е важно.

Проучването се фокусира върху резултатите от последните избори за Европейски парламент през 2014 г., но разглежда и данни от предишни национални парламентарни избори във всяка страна и открива, че връзката между гласуването за популистки партии и съмненията във ваксините е още по-ясна.

"Говорим за популизъм и това, което се случва в политиката", коментира Кенеди, давайки за пример Брекзит и трудностите в Гърция. "Но когато погледнете какво стои зад възхода на популизма, това е широката тенденция за липса на доверие в елитите и експертите. Това оказва влияние върху академичната общност и общественото здраве и върху въпроси като климатичните промени и скептицизма за имунизациите".

"Гърция има най-високото ниво на морбили на глава от населението в Западна Европа. Има дълга история защо гърците не вярват на държавата", допълва Кенеди.

Италия, където на власт е популистка коалиция, миналата година прие закон за прекратяване на задължителните ваксини за деца в държавните училища, но скоро след това той бе отменен заради "извънредната ситуация", причинена от увеличаващите се случаи на морбили.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама