Първи случай на морбили във Варна

13:55, 26 фев 19 25 1591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във Варна е регистриран първи случай на морбили. Заболялата е жена на 40-годишна възраст. Информацията за нея е постъпила в понеделник от Инфекциозна клиника към Университетска болница ”Света Марина” в града, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Жената се е разболяла след ски ваканция в Банско, съобщи Дарик радио. Именно от област Благоевград започна вълната от заразени в България тази зима. 

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст, напомнят от РЗИ. 

Здравните власти отново призовават родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна. 

Всеки гражданин на възраст над 18 години, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от общопрактикуващия лекар на всеки и в имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. Ваксината е въведена след 1969 г. Хората родени преди това могат да имат имунитет само, ако са преболедували от морбили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама