Маринов: Проверяваме обекти по сигнал на Петролната и газова асоциация

15:30, 26 фев 19 / Политика 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи пред журналисти, че вече се проверяват сигнали на Българската петролна и газова асоциация за това дали определени обекти работят в рамките на закона. За това спомена и премиерът Бойко Борисов по-рано днес при представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари, предава БТА.

Маринов информира, че по искане на асоциацията е била организирана среща, на която са обсъдени проблемите в бранша. На нея са подадени и сигналите, които трябва да бъдат проверени. Именно поради тази причина Маринов отказа да даде повече подробности. По време на разговорите с Асоциацията са били обсъдени възможностите за надграждане на съществуващата система за противодействие на контрабандата.

Вътрешният министър напомни, че в цялата страна се правят проверки за контрабанда на цигари, като допълни, че "червените точки" са по пограничните райони. Маринов обаче изтъкна, че този дял намалява и даде за пример Хасково, където той от 27 на сто е паднал до 12%. „Има много опити за пренасяне през "зелена граница" на такава акцизна стока, което става с високопроходими коли”, заяви вътрешния министър и допълни, че след разкриването на нелегалните фабрики нивото на организира престъпност в този сегмент е по-ниско и се използва предимно "куфарна търговия" и пренасяне през "зелена граница" на по-малки количества контрабанда, основно от съседни държави. Маринов каза още, че почти всеки ден има задържан рязан тютюн. 

Министърът съобщи, че е била поставена темата за финансовото стимулиране на работещите в секторите за борба с контрабандата при успешни акции, които водят до приход в бюджета и превенция на кражба от него. Маринов напомни, че към момента това става централизирано и отбеляза за решенията на МС за увеличение на полицейските заплати, като парите са от повечето приходи в бюджета.

Вътрешният министър каза още, че би трябвало да има автоматизирана връзка между психиатричните клиники и МВР, в частност - КАТ. Сега тези лечебни заведения имат ангажимент да уведомяват за настъпили промени в психичното здраве на човек, който има шофьорска книжка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама