Мей: Напускане на ЕС без сделка или отлагане на Brexit, ако не подкрепят споразумението

16:05, 26 фев 19 / Свят 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер обяви в парламента, че депутатите ще получат право да гласуват дали Обединеното кралство да излезе от ЕС без споразумение, ако нейната ревизирана сделка за Брекзит не бъде одобрена на 12 март. 

В случай, че депутатите отново отхвърлят договорената с ЕС сделка, правителството на Обединеното кралство ще внесе изменение, което да бъде гласувано на 13-ти март и което ще поиска от Камарата на общините да подкрепят Брекзит без сделка, отбеляза Тереза Мей. Според премиера Великобритания ще напусне единния блок без споразумение на 29-и март, ако това ново предложение бъде подкрепено от Парламента. 

В противен случай Тереза Мей планира да внесе на 14-ти март предложение за "кратко забавяне" на излизането на страната от ЕС (удължаване на срока по член 50 от Лисабонския договор). Британският премиер обаче подчерта, че всяко евентуално отлагане на Брекзит трябва да бъде "еднократно" и не трябва да се разпространи след края на месец юни. Тереза Мей допълни, че евентуално отлагане на Брекзит не означава, че отпада вариантът за излизане без сделка, а просто решение за отлагане във времето. 

Самата Тереза Мей продължава да смята, че излизането със сделка на 29 март е напълно постижимо, но това, разбира се, ще зависи от волята на депутатите, които отхвърлиха с повече от 200 гласа „против“ нейните предложения при предишното гласуване. 

В обръщението си пред парламента, Тереза Мей посочи, че не желае член 50 от Лисабонския договор да бъде удължен във времето. Британският премиер подчерта, че "разширяването след юни ще означава участие в европейските избори" и че Обединеното кралство не иска това.

Според министър-председателят единствените два начина да се избегне Брекзит без сделка е или да се отмени член 50, което обаче Тереза Мей няма да направи, или да се сключи сделка с ЕС.

Премиерът на Обединеното кралство критикува лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който по-рано днес изрази подкрепата си за втори референдум за членството на страната в Европейския съюз, заявявайки, че подобен ход ще представлява "предаване на доверието" на британците, които гласуваха за напускане на блока през лятото на 2016-а година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама