Жена със 100% увреждания почина и не дочака преосвидетелстване

11:00, 27 фев 19 25 1429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жена от Пловдив, която от години е със 100% инвалидност почина, докато чака близо година за преосвидетелстване в ТЕЛК. Заради тромавата бюрократична процедура и дългите срокове за обжалване, близките са решени да съдят България в Страсбург.

Мима Тотева 43 години живее с епилепсия. Освидетелствана е в ТЕЛК като 100% инвалид с чужда помощ. През март миналата  година жената за поред път се явява пред ТЕЛК- Пловдив. И решението е 98%, без чуждо подпомагане. Експертите този път преценяват, че тя може да се грижи сама за себе си и променят медицинското заключение.

„Човек, който е имал по 11 припадъка малки на ден и почти всяка седмица големи припадъци. Като ви казвам големи припадъци, говоря с пяна на уста, губене на съзнание, падане по всяко място и по всяко време. А без придружител тя не можеше да се оправя сама, защото за нея животът е придружителят”, коментира Румяна Георгиева, сестра на починалата.

„Сигурно е оздравяла от епилепсията след 43 години. Така го разбирам аз. Повече от гавра. Това не е гавра. Това е нямам думи... това е подигравка с всички такива болни хора. Със 120лв. я оставиха пенсия през цялото време и я убиха отвсякъде. 170лв. й е токът. Чакаш, докато умреш”, коментира Румяна Георгиева.

Освен това пенсията й от 300 е намалена на 120 лева. Сестра й, която също е пенсионерка, се принудила да започне работа, за да се издържат и двете. Още през март решението на местния ТЕЛК е обжалвано в Националната лекарска комисия в София. Уверили я, че в началото на декември ще излязат със становище. Близо година такова няма, а докато чака, сестра й починала.

"Тя обжалва в НЕЛК. Но в нашата система нямаме данни да е върнато досието за ново разглеждане или колегите в НЕЛК да са взели становище. Обжалват хора, да. Има много обжалвани решения”, коментира д-р Райна Ангелова, началник на ТЕЛК-Пловдив.

Многократните ни опити да получим коментар от Националната експертна лекарска комисия в София удариха на камък. След последните промени в наредбата, която орязва инвалидните пенсии, са затрупани с жалби, съобщава Нова телевизия. Това е причината някои от решенията на НЕЛК в момента да се бавят близо година. През това време обаче някои от пациентите не успяват да дочакат да получат медицинската си експертиза.

Най-абсурдното е, че телковото решение на Мима ще бъде издадено посмъртно, защото така гласи законът. За това роднините й настояват, за да няма повече абсурди и да има промяна в работата на комисиите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама